Sumqayıtda hava

Faydalı

Xərçəngə yaxalanmaq istəmirsinizsə 5 vərdişinizdən imtina etməlisiniz

Xərçəngə yaxalanmaq istəmirsinizsə 5 vərdişinizdən imtina etməlisiniz


Yemək borusu xərçəngi təəssüf ki, ilk mərhələdə heç bir əlamətlə üzə çıxmır. Ona görə də xəstə yalnız vəziyyəti ağırlaşanda xərçəngə yaxalandığını anlayır. Ən çox yayılan xərçəng növləri arasında 8-ci sırada olan yemək borusu xərçəngi insanları ölümlə təhdid edir.

Tütün, siqaret və spirtli içkilər, köklük, mineral çatışmazlığı (xüsusilə də sink çatışmazlığı) kimi faktorlar və radiasiyaya məruz qalmaq yemək borusu xərçəngi riskini artırır.

Ancaq alimlər bildirirlər ki, yemək borusu xərçənginin ən böyük səbəbi yanlış qidalanma vərdişləridir. Bu təhlükəli xərçəngə yaxalanma riskini artıran 5 yanlış qidalanma vərdişini təqdim edirik:

1. İçkiləri çox isti içmək
Qaynar çay, həddən artıq isti qəhvə və isti içilən digər içkilər yemək borusu xərçəngi riskini 2 dəfə artırır. Qaynar halda içilən içkilər yemək borusundaki hüceyrələrin məhv olmasına və xroniki yemək borusu iltihabına gətirib çıxarır.

İsti içkilər sonda həmin bölgədə xərçəngin yaranmasına səbəb ola bilər. Ona görə də çayı, qəhvəni və digər içkiləri ilıq halda içməyə diqqət edin.

2. Konserva və hazır qidalardan istifadə etmək
Hisə verilmiş balıqlar, kolbasa, sosis, konservalar - hamısı sağlamlığımızın düşmənləridir. Belə qidalarda yüksək miqdarda “benzapyren” maddəsi var. Bu da xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli maddələrdən biridir.

Onu da qeyd edək ki, manqalda bişirilən ətdə ortaya çıxan “nitrozamin” adlı kimyəvi maddə də xərçəng səbəbidir. Ən yaxşısı əti suda, buğda və ya sobada bişirməkdir.

3. Qidaları uyğun gigiyenik şəraitdə mühafizə etməmək

Nəmli və isti mühitdə saxlanılan taxıl, fındıq, fıstıq, qoz, əncir, ərik kimi məhsullarda yaranan bəzi mikroorqanizmlər toksin ifraz edir və bu toksinlər yemək borusu xərçənginə səbəb olur.

Buna görə də qidaları soyuducuda və sərin anbarlarda mühafizə etmək lazımdır. Yadda saxlamaq lazımdır ki, kiflənmiş qidaların üzərini təmizləyib istifadə etmək olmaz.

4. Meyvə və tərəvəzi az yemək

Rasionda təzə meyvə və tərəvəzlər az olduqda da xərçəng xəstəliyi riski artır. Qida menyusunda meyvə tərəvəzə üstünlük verənlərin xərçəngə yaxalanma riski 2 dəfə azalır. Xüsusilə də sitrus meyvələri xərçəng riskini azlatmağa qadirdir.

Sağlam həyat üçün gündə 5 tərəvəz, 4 meyvə növündən faydalanmaq lazımdır. Pomidor, kök, ispanaq, sarımsaq, brokkoli, turp, kərəviz, gül kələm, kələm, ənginar, soğan və sitrus meyvələrini süfrənizdən əksik etməyin. Əgər gün ərzində çox meyvə-tərəvəz yeyə bilməmisinizsə, şirəçəkəndən keçirib suyunu için.

5. Qidaları az çeynəmək

Yeməyi kiçik loxmalarla və yavaş-yavaş yemək mədənin həzm prosesini yaxşılaşdırır. Yemək yeyərkən hər loxmanı ən az 40 dəfə çeynədiyinizdən əmin olun. Yaxşı çeynəmədən udduğunuz qidalar yemək borusu xərçəngi riskini artırır.

xezerxeber.com





Ən son və doğru xəbərlər

Xəbər lenti

Təqvim

«    Noyabr 2017    »
BeÇaÇCaCŞB
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

KATEQORIYALAR